De bosverzekering: bosbeheer zonder risico’s

De natuur, rust en ontspanning zijn aspecten van een bos. Iedereen kan hier tot rust komen en dat willen we graag zo houden. Als boseigenaar draag je de zorg voor een waardevol stuk natuur. Een bosverzekering is niet verplicht maar wij raden het je wel aan. Zo hou je een gevoel van rust, dekking en een stukje veiligheid. Een eigenaar van een bos is volgens de wet genaamd natuurbescherming verplicht om het bos te verzorgen. Maar waarom zou je nou eigenlijk een bosverzekering aanschaffen en wat zijn de voordelen hiervan? Blijf vooral verder lezen om antwoord te krijgen op deze vragen!

Welke risico’s verzekerd de bosverzekering?

De verzekering het OBV dekt de risico’s voor brand, storm en ijzel-/sneeuwdruk aan bossen en andere houtopstanden. Dit soort omstandigheden kunnen zomaar voorkomen en hier kunnen wij niets aan doen. In dit soort gevallen kan een verzekering dus zeker van pas komen.

Wanneer en hoe kan ik schade claimen?

Wanneer er schade is kunt u dat melden via diverse websites. Wel is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen of bij brand de omvang van je eventuele eigen risico boven staat. Wanneer er stormschade plaatsgevonden heeft kan dit rechtstreeks gemeld worden. Dit gaat dan over een schadepercentage van 20-75% over een aaneengesloten oppervlakte van tenminste 0,10 ha. 

Hoe kan ik een bosverzekering aanvragen?

Bij het aanvragen van een bosverzekering beginnen we met het invullen van een aanvraagformulier. Deze is te downloaden via diverse websites. De bosgroepen of je beheerder kan je helpen met belangrijke vragen. Ook kunnen zij een legger en bosbeheerplan meesturen. Wanneer dit allemaal gedaan is wordt er contact met je opgenomen voor de administratie.

Kan iedereen aansprakelijkheid verzekeren via OBV?

Voor wie is de aansprakelijkheidsverzekering bestemd? Deze verzekering is bestemd voor particuliere boseigenaren die alleen aan bosbeheer gerelateerde inkomsten uit het bos halen. Nu kunnen ook NSW B.V.’s stichtingen en verengingen aansprakelijkheid meeverzekeren. De voorwaarde die hieraan verbonden zit is, het hebben van een lopende brandverzekering bij de OBV. Maar voor wie is deze verzekering niet bestemd? Deze verzekering is niet bestemd voor commerciële instellingen en overheidsbedrijven.