Bosbeheer voor recreatiebedrijven: zo werkt het 

Een recreatiebos is een bos wat voor iedereen toegankelijk is. Dit is dus geen privé bos en in het bezit van een persoon. De meeste recreatie bossen zijn daarom ook van de gemeente of de staat. In dat bos kan je wandelen, fietsen of andere activiteiten doen. In dit blogartikel geven we je wat meer informatie over recreatiebossen. 

Visie & missie van recreatiebedrijven

Vele mensen gaan graag voor hun plezier naar het bos om lekker te wandelen of picknicken. Even tot rust komen en je hoofd leeg maken. Daarom hebben vele recreatiebedrijven die in bezit zijn van een bos dezelfde missie en visie. Ze willen dat het bos voor iedereen toegankelijk is. Dat iedereen van jong tot oud de natuur kunt beleven en lekker een frisse neus kunt halen. Daarom zijn er ook veel gemaakte routes te vinden in het bos wat gemarkeerd is met paaltjes. Dat is een toeristische trekpleister voor mensen die graag wandelen of geen bos in hun stad/dorp hebben. Daartegenover staat natuurlijk wel dat je de natuur met rust laat hoe het is. Gooi geen afval op de grond en maak geen planten of bomen kapot. We willen natuurlijk allemaal de natuur beschermen en de ruimte geven om te leven en groeien.

Verschillende voorzieningen

Niet ieder reactie bos heeft dezelfde voorzieningen. Ieder bos is natuurlijk anders. Daarin heb je dus ook een verschil in welke dieren en hoeveel dieren er in dat bos wonen en of het een beschermd stukje bos is. Het kan dus verschillen welk bos welke faciliteiten aanbiedt. In het ene bos kan je namelijk wandelen, fietsen, en eventueel varen (als het bos water bevat). Terwijl er in een ander bos alleen gewandeld kan worden. Daarin telt ook nog mee of het bos een bepaald standbeeld of toren heeft wat als bezienswaardigheid van het gebied kan worden gezien. Dat trekt natuurlijk veel toeristen.

Betalende recreatiebossen

Het kan natuurlijk zijn dat een bepaald restaurant of attractie een stuk bos heeft gekocht wat om dat gebied heen staat. Dit kan zijn om daar een attractie of speeltuin neer te zetten of als wandelbos. Dit bos is dan ook hun terrein en kan je eigenlijk zien als privé terrein. Probeer dan ook niet dit bos in te komen. Bij een bepaald park of attractie moet je dan dus ook geld betalen als je dat stukje bos in wilt.